Technikai tanácsokMég birkózok a szöveg szerkesztővel.

Kültéri termékek.

            Bombetta telep

            Mi is ez a termék? Papír vetőcső, amit az alján agyag dugóval lezárnak. Ebbe a csőbe vannak betöltve a fellövésre szánt bombák, benne csillagok. Több, ilyen előre töltött csövet összefűznek, össze rögzítenek, melyeket különféle lövésszámú teleppé bővítenek. Minél nagyobb a cső átmérője, annál nagyobb a benne lévő bomba, ami szétrobbanva annál több csillagot röpít szét.

H a termék úgy működik, ahogy a gyártó tervezte, akkor tűzijáték. Ha eldől, akkor már nem játék. A telep minden töltete erőteljesen üt lefelé, vagyis ha a talaj, amiről működtetni akarjuk laza vagy egyenetlen, eldőlhet. Egyszer van év vége, ezért a biztonság és az alkalom egyedisége érdekében érdemes gondoskodnunk a telep rögzítéséről.

A legegyszerűbb módszer, ha a telepet egy fa lapra rögzítjük. A fa lap vastagsága minimum 1 centi legyen, és legalább 10 centivel nagyobb alapterületű legyen a telepnél. A fa lapba legalább 2 db szöget vagy facsavart be kell tekerni, a telepet hozzá támasztani a csavarokhoz, vagy szögekhez, és szigetelő szalaggal, minimum két rétegben körbe tekerni. Ezzel megtettük biztonságunkért az alapvető óvintézkedést.

Esős időben egyszerűen szemetes zsákba kell csomagolni, ami tökéletesen megvédi bármilyen időjárási körülménytől. Ez esetben az elektromos izzó gyújtóval való indítás egyszerű. Tűzi indítás egy kicsit macerásabb.  A bombák lökő töltetei gond nélkül  átlövik a szemetes zsákot, mint ha ott se lenne.  Fontos, hogy a szemetes zsák szorosan legyen a telepen, vagyis a csomagolásnál  ki kell szívni a levegőt.

Erős szélben (30-40 km), számítani kell rá, hogy a fellőtt bombát a szél egy két méterrel odébb viszi, efektjeit, kicsit szétfújja, visszahullása is kicsit odébb lesz. Az ennél  nagyobb szél már annyira szétfújhatja az effektet, hogy pocsékolás fellőni.

 

            Rakéta.

A magasba felröpíteni szánt töltetet nem robbantással, hanem rakéta hajtóanyaggal juttatja fel. A hajtómű csövébe annyira tömörítve van a hajtó anyag, hogy az idő, míg kiég. A kb 2 mp alatt kiégő töltet ad időt a rakéta testnek a felszállásra.

Ezt a blablának tűnő szöveget azért írom le, mert amikor az emberek az üzletünkben vásárolják a pirotechnikai eszközöket, nagyon sokan úgy azonosítják a rakétát, hogy ez az, amit le kell szúrni. HÁT NEM!!!

Ez az a termék, amit nem, hogy nem szabad leszúrni, hanem TILOS leszúrni!

És most jön a Blabla. Azért tilos leszúrni, mert a gyártó úgy tervezte meg a rakétát, hogy a saját súlyát, bele értve a stabilizáló pálcát, a csillagokat, a dísz csomagolást a feliratokkal felröpítse a bontási magasságba, ahol aztán megcsinálja azt az efektet, amiről a kedves vevő a következőképpen áhítozik. „Ez ugye jó magasra megy!” Hát ha leszúrja, akkor az ott fog robbanni az orra előtt. Úgy is szép, de nem úgy lett tervezve. A rakéta, nem úgy lett megtervezve, hogy kitépje magát a föld fogságából. De nézzük, mi az, amit még nem tud felröpíteni magával. Például nem tudja magával vinni a lábast, a virág vázát, a féleszű telefon készüléket, a kilós kenyeret, a számítógép monitort, a 42-es cipőt, a háború és béke című könyvet, a külső merev lemezt, a pótkereket, a kormány zárat, a hangfalat, a képet a falról, a Tomi mosóport, a literes tejet, az Opel ülés huzatot. Szóval nem. Bármennyire is hihetetlen, a gyártó nem tervezte, hogy az imént említett tárgyakat a rakéta felemelje, és magával vigye a bontási magasságba. Értelem szerűen a földből kitépést sem tervezte. Ellenben a rakéta csomagban van egy indító cső. Ha ezt a csövet leszúrjuk, és abba lazán bele állítjuk a rakétát és így indítjuk el, úgy fog működni, ahogy megtervezték.

Erős szélben számítani kell arra, hogy a rakéta ráfordul a szélre, és az utolsó szakaszt vízszintesen teszi meg.

Az árusítás alatt többen megkérdezték, hogy kézből indítható-e a rakéta.

NEM!!

Épületes kérdés, ezért kénytelen vagyok foglakozni vele.

A hajtómű csövébe kb egy evőkanálnyi hajtóanyag van bepréselve, ami kb 2 mp alatt kiég. El lehet gondolni, mi történik közvetlen alatta. Mivel a hajtó anyag ennyi idő alatt nem ég el tökéletesen, elég sok korom, és egyéb apró szilárd darab távozik kb 300 Km/órás sebességgel. Nem hinném, hogy bárkinek is szüksége lehet az új évet bekötött kézzel kezdeni.

Az év utolsó napján az ember hajlamos bolondságokra gondolni. Ezzel nincs is semmi baj, ha azt a normális kereteken belül tesszük. A pirotechnikai termékek működtetésénél viszont az összes józan eszünkre szükségünk lesz

 

            Röppentyűk

                Kétféle röppentyű létezik. Rotorral és hajtóművel kialakított.

Az elv a papír hengerbe préselt hajtó anyag oldalra kifújva forgásra készteti a testet. A rá szerelt rotor pedig felemeli az egész szerkezetet.

A rotor nélküli röppentyű két hajtóművel rendelkezik. A első hajtómű megforgatja a testet, ezzel stabilizálja azt, majd beindul a toló hajtómű, ami felemeli. Mindkét típusú röppentyűnél fontos, hogy sima felületre helyezzük, hogy a forgást biztosítani tudjuk. Tehát nem eldobni, hanem felirattal felfelé elhelyezni és aztán indítani.

Értelem szerűen a röppentyűt ne dobjuk fűbe, vízbe, a szomszéd kertjébe, tányérba, tv készülékbe, hangfalba, Opel ülés huzatra, fürdőkádba, szekrénybe. Csak szépen a földre helyezni és úgy indítani.         Római gyertyák.
                   
                  A római gyetya felépítése annyiban különbözik a bombetta teleptől,
                  hogy effekt tartalma egymás tetejére vannak betöltve.  Az, hogy ennek                     mi az értelme, most nem mennék bele.
                  Ahol gyújtjuk, ott jönnek ki a csillagok.
                  A kedves vásárlók úgy azonosítják, hogy "ez az, amit kézben kell                             tartani". Nem tudom, hányan olvassák ezt az írást, de aki olvassa és                         eljön hozzánk az üzletünkbe, próbálja már észben tartani, hogy
                  elindított  pirotechnikai terméket nem tartunk kézben!!!
                  De nézzük, hogy miért mondom ezt. Ha esetleg vissza emlékezünk a                         pirotechnikai termékeken található tájékoztató szövegre, le van írva,                         hogy a termék elindítása után távolodjon el minimum X=(az adott                             termékre vonatkozó) távolságra. Szóval képzeljük el, hogy vásárolunk
                  mondjuk egy 5 lövéses 25 mm-es római gyertyát és kézben tartjuk,                         mert az milyen menő. Vagy csak azért tartom kézben, hogy lássák a                         többiek, hogy milyen kemény csákó vagyok.  Aztán, mikor elérkezik a                       fellővési ideje, kiderül, hogy a bomba időzítője rossz, mert  nem bírja                     el a lökő töltet által szolgáltatott nyomást és átfúj a bombába. Ez a                           bomba ott fog felrobbanni a kemény csákó arca előtt. Tuti kórház a                           vége. A kisebb római gyertyák, amikben a felszálló csillagok már a                             felszállás alatt világítanak és elégnek jóval kisebb veszélyt jelentenek.
                  Azonban senki ne becsülje le a legkisebb római gyertyát sem.  Egy                             kézben tartott 8 mm-es 20 lövéses római gyertya első két csillaga, ha                       kevés alatta a lökő, vagy túl vastagra sikeredett az efektek közötti fojtás
                  és így lecsökkent a relatív csőhossz, ha nem vagyunk résen az első két                     csillag simán a nyakunkban landolhat. Gondolom, senkinek nem hiányzik                     ez.
                  Azt, hogy a római gyertyákkal milyen látványos csodát lehet tenni , a                         látványtervezés pontban taglalom.


Szikraszökőkutak

  Egyszerűen a víz szökőkutakra kell gondolni, csak itt a kútból szikra folyik
A gúla alakú test a folyamatos emelkedést biztosítja ennek oka: ahogy
kezd kiégni belőle az anyag, a gúla váza miatt az égő felület szélesedik.     Ez többlet gázt eredményez ugyanazon a kifúvó lukon.  Minél nagyobb  a  benne lévő töltet, annál magsabbra emelkedik. Az általunk forgalmazott nagy vulkán 5 méterig képes emelkedni.  Elképzelhetjük, milyen  látványos, mikor egy focipálya méretű területen akár a legkisebb szikraszökőkútból két méterenkén legalább 20 méter szélesen  ellhelyezünk egyet-egyet és egyszerre indítjuk. A Lányok garantáltan benzint fognak pisilni. Kb 20 éve egy pirotechnikus kolléga tűzijátékát néztük meg  Tóalmáson. A tűzijáték az említett vulkánok közül a kb 3 méteressel kezdődött, de egyszerre 10 darab indult.  A 10 db ezüst szikraszökőkút azon kívül, hogy nappali fényben világította be a Tóalmási strandot, akkora élményt adott, hogy ma is úgy emlékszek vissza, mintha tegnap lett volna. A látványtól még a fiúk gázolajat pisáltak.


Látványtervezés 2021-ben

  Én úgy gondolom, mindenkinek saját joga, mi szerint építkezik. Viszont érdemes megfontolni, hogy a tűzijáték is legalább ugyan olyan esemény, mint egy irodalmi mű, vagy akár egy ebéd. Én itt a magyar ebédre gondolok, ahol van egy elő étel, aztán a leves, utána a második féle,  amit aztán a desszert követ. A végén az üdítő, vagy valami bűnös ital.
 Szóval ha igazán jó tűzijátékot szeretnénk magunknak csinálni, akkor  érdemes történetbe foglalni. Sajnos, azt kell mondjam, nem mindenki  képes rá, de aki érez magában valami  pluszt, azt arra biztatom, hogy próbálja meg. Még a legkisebb pénzből is káprázatos tűzijátékot csinálhat, ha ügyesen építkezik. Ha van egy keret, amit a tűzijátékra szántunk, célszerű előbb meghatározni, mi legyen az a termék, ami az egész összeállítás végét méltó módon lezárja. Ha mondjuk  van rá 5000 Ft-unk, akkor például egy Battleship telep lehet az összeállítás vége. Ez igaz 3600 Ft, ami több, mint a felét elviszi, de nem kell megijednünk,  mert csak mi tudjuk, hogy a tűzijáték költségvetése miből áll össze. A kedves nézők már csak a  végeredménnyben gyönyörködhetnek. Fel kell tudjuk fognunk, hogy 5000 Ft -ért nem csinálhatunk augusztus 20-i Dunaparti tűzijátékot, bármennyire is szeretnénk.  Marad még 1400 Ft, és azért abban sok minden belefér. Nagyon látványosak a röppentyűk. Ha képesek vagyunk akár többet is indítani, az már egy különlegesség. Ezután jöhetnek például a szikraszökőkutak, amik működésében egy teljesen eltérő látványosság.  Ennél is érdemes  a tűzijátékra kijelöl területen a hely jellegének megfelelően 2 vagy akár több szikraszökőkutat indítani. 
Óriási segítség lehet ha a tűzijátékunk alatt a megfelelő zene szól. A zenei választásnál fontos szempont, hogy  semmiképp se járjon előbb a nyergünk mint a lovunk. Egy jó filmben a zenét szinte észre se vesszük. A zene sosem lehet hivalkodó, csakis aláfestő. Ha jó a zenei választás, a legkisebb tűzijáték is többszörös értékűvé válik.
A zenés tűzijátékot érdemes úgy kezdeni, hogy előbb áttanulmányozzuk a  rendelkezésünkre álló termékeket. Ha már előttünk van az összes termék működése, akor érdemes hallgatni zenéket,  és hozzá elképzelni, hogy melyik termék mit mutatna alatta.  Ha jól dolgozunk, az egész produkció eljut a nézőig, és megérinti. Ne becsüljük alá ezt az apróságnak tűnő feladatot. Mondhatnánk azt, hogy egy sok pénzből tervezett tűzijátékkal sohasem versenyezhetünk. Ugye ismerjük a mondást? " Sohase mondd, hogy sose!" A történelemben is számtalan pálda volt arra, hogy tízszeres tűlerő ellenére is győzni tudott az elszánt sereg. Épp az elmúlt szezonban beszélgettem az ismerőseimmel, akik el voltak ájulva, hogy milyen csodálatos volt az augusztus 20.-i tűzijáték. Ahogy ezt elmondták nekem, kíváncsiak voltak a szakmai véleményemre. Szakmai szempontból kétségtelenül rendkívüli kihívás ekkora mennyiségű pirotechnikai eszköz tizedmásodperc pontosságú indítása. De ha bele gondolunk, ekkora mennyiségű terméket ha csak véletlenszerűen elműködtetjük, az már önmagában is hatalmas látvány. A látvány tervezésre már nem mondhattam el, hogy rendkívüli volt. Az ok nagyon egyszerű. A látványtervező úgy gondolkodott, hogy sokan lássák, ezért nagy felületen fogja telepíteni a termékeket. Ezzel viszont elkövetett egy nagy hibát. A hatalmas felületen szétaprózott látvány nem ugyan az, mintha egy helyen hatalmas látványt csinált volna. Ha egy fellövési helyre koncentrált volna, akkor nagyobb bombákat használhatott volna, ami nagyobb távolságból is látványos lehetett volna. Minél nagyobb a bomba, annál hosszabb a csillagok égési ideje, vagyis tovább látszik.
A másik nagy hiba, hogy a tűzijátékot sohasem szabad összekeverni más produkciókkal. Képzeljük csak el, ha egy színházba elmegyünk, ahol a Hattyúk Tava című elóadásra fizettünk be, aztán az előadást megszakítják és elkezdenek valami rock zenét nyomatni. Biztosan jó lehet a más stílusú zene is más időben, de nem a Hattyúk Taván. Én úgy érzem, csak olyan látványtervezőnek jut eszébe megszentségteleníteni a tűzijátékot, aki nem elég kreatív. Mondtam is az ismerőseimnek, hogy ha valódi tűzijátékot szeretnének látni, akkor jöjjenek el a soron következő tűzijátékunkra ahol olyan látvány megoldásokat fog látni, amit még soha nem láttak. A lényeg, hogy nem 500 milliárdos, meg nem 500 milliós költség keretból, hanem mindössze 500 ezer forintból dolgozok. Láttam rajtuk, hogy mint gondoltak. "Ez hülye. Bizonyára a szakmai írígység szólalt meg belőle."
Eljöttek. Bizonyára kíváncsiak voltak, hogy miről hablatyol ez a nem normális.
Megjegyzem, hogy a legnagyobb kihívás mindíg a legkisebb tűzijáték megtervezése. Nekem bizonyára az, mert én a legkisebb tűzijátéknál is szeretnék valami varázslatot megvalósítani. Az én léptékemben ez már nem kis tűzijáték. Az 500 ezer Ft már biztosított némi anyagot, amiből viszonylag könnyebben építkezhettem. Hónapokat dolgoztam a látvány tervezésen. A zene, 7 zenei track-ból állt. A műsor idő 10 perc volt. Ebben a 10 percben alakítottam ki a lépcső fokokat. Bevezetés, tárgyalás, a cselekmény kibontakozása, tetőpont és a megoldás. A bevezetést a területen 30 méter szélesen elhelyezett 8 darab ezüst vulkán jelentette, amik 5 méter magasra fokozatosan emelkedve nappali fényben világították meg a területet. A tűzijáték alatt aztán tört szakadt minden. A különféle látványelemek a zene hangulatának megfelelően szinkronban indultak. A teljes horizontot beborították a tűzijáték csillagok. A tűzijáték végén az eddig kételkedő ismerőseim arcán láttam az őszinte döbbenetet.
Ők állították, hogy "ez jobb volt, mint a dunaparti tűzijáték". Amiben jobb voltam, az a látványterv és a zene összhangja. Nem tudom, ki olvassa ezt az írást, de kapaszkodjon meg. A teljes tűzijáták anyag készletét azokból a termékekeből állítottam össze, amit az emberek év végén is megvásárolhatnak. Tehát a legnagyobb  termák 30 mm-es volt. Nem tévedés, harminc miliméter. Igaz, voltak olyan termékek, amiért talán senki nem fizetett volna, mert 10 másodperc alatt 300 bombát lőtt fel, de ahogy az előzőekben leírtam, a tűzijáték alatt már csak a látvány a fontos.

Folyt.